יום חמישי, 21 בנובמבר 2013

למידה ניידת מהי? מהפכה במכשירים הניידים במאה ה21 והקשר שלהם ללמידה

 מהפכה במכשירים הניידים במאה ה21

בפוסט זה  אבחן בעין ביקורתית את ההבטחה, האיום והמכשלות לשימוש

במכשירים ניידים כאמצעי ללימוד והוראה.

למכשיר הסלולרי בכיסנו יש יותר כוח חישובי מלמחשב שאיתו אנו כותבים  את העבודות שלנו. לא כולנו מודעים ליכולותיו של הטלפון הנייד מעבר היותו טלפון. הוא גם לא מחשב נייד הוא מספק לנו גישה למגוון עצום של מקורות מידע, ומאפשר לנו לתעד את חוויותינו ולשתף בהם חברים בזמן אמת. מכשירים ניידים הם כיום הטכנולוגיה הדיגיטלית הנפוצה ביותר: הם זמינים, מוכרים ואישיים. כמעט כל אדם ברחוב - מגיל 7 עד 70 - משתמש במכשיר נייד, אך לא נמצא "קורסים להכרת הטלפון". תכונות אלו מצביעות על הפוטנציאל האדיר של מכשירים ניידים כטכנולוגיה חינוכית. אולם המרחק מפוטנציאל למימוש רב. יתרה מזאת, לרוב נתפס המכשיר הנייד כהפרעה בסביבה החינוכית, כמתחרה במורה, איום לשליטה ואמצעי להעתקות.

 מחשב נייד בידיו של התלמיד הוא הרבה יותר מאשר רק עפרון (ואפשר לעשות איתו הרבה יותר מאשר רק להעביר פתקאות). הוא כלי בעל עוצמה רבה. אבל הוא הכלי שהיום נמצא בידי התלמידים, ועליהם ללמוד להשתמש בו ביעילות. רק אם יאפשרו להם להתנסות בו הם ילמדו לעשות זאת. וטוב שג'ונתן מטרין (ויש לקוות גם מנהלים אחרים כמוהו) מבינים זאת.

 

 הפעילות של התלמידים מול המחשבים משקפת את מה שקורה בשיעור, שימוש בלמידה הניידת בבתי הספר: הגישה לאינטרנט הופכת להיות פתוחה יותר ויותר היכולת לשתף בפייסבוק, בטוויטר ובשאר הרשתות החברתיות בשיאה. השימוש במכשירים הדיגיטאליים האישיים. אחת השאלות שעולות בשימוש במכשירים האישיים והגלשיה החופשית באינטרנט עד כמה המורה יכול לשלוט בתכנים איהם נחשף התלמיד? האם יש מנגנון של בקרה והחשיפה. אבדוק בפוסט מה ההשפעה של האינטרנט על התלמידים וכיצד הוא מעצב את תפסיסת עולמם.

 אין ספק שיש לא מעט מצבים שבהם הסמרטפון יכול להוות מטרד בכיתה ויכול לשבש את מהלך השיעור. הוא איננו   עצמי שהוא תמיד מסייע ללמידה. מותר לתהות אם באמת "בטחון התלמידים" חלוקת מכשירי ה-iPad שחולקו לתלמידים הם "בסך הכל" הכל אמצעי להגשה יעילה יותר של ה-"ידע" שצריכים להעביר לתלמידים. הטבלטים מאפשרים  קריאה של ספרי לימוד, וגם תרגול במגוון תחומים באמצעות אפליקציות "לימודיות". לדעתי  למנהלים צריך להיות ברור שביכולתם לפקח על השימוש בטבלטים. אין זה פלא לגלות שהפיקוח הזה הרבה יותר מסובך מאשר שיערו.


 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה